Да развенчаем митовете за ставните хрущяли

Доскоро остеоартритът погрешно бе възприеман като естестве­на последица от стареенето – неизбежен резултат от дългого­дишното износване на ставите.

Но учените са направили някои открития, според които рушенето на хрущяла, водещо до остеоартрит, в никакъв случай не е неизбежно.

Смятан преди време за просто устроен и неактивен, хрущялът всъщност е жива тъкан. В него протичат непрекъснати метаболитни процеси и той постоянно се разрушава и обновява. Хранителната добавка хондроитин сулфат на практика го възстановява, като потиска разрушава­щия го ензим. Сега се проучват и други препарати със същия ефект.

В едно изследване учени анализирали състава на хрущяла при възрастни хора с остеоартрит и при здрави и открили някои значителни различия. В сравнение с този на здравите хора, хрущялът при пациентите с остеоартрит съдържал повече вода (т. е. бил по-мек и по-неустойчив), имал по-високо ниво на разрушаващия го ензим и по-малки количества протеогликани – важните за еластичност­та на хрущяла молекули.

Хранителната добавка глюкозамин може да помогне на пациен­тите с остеоартрит и дори да предотврати заболяването, като набавя про­теогликани.

Каква е разликата между здравата става и ставата с артрит:

При здравата става костите са покрити с гладък хрущял. Обграждащата ги ставна капсула има вътрешна обвивка, произвеж­даща синовиална течност, която смазва ставните повърхности. При остеоартрита ставният хрущял е неравен и частично износен. Отчупе­ни от него частици раздразват синовиалната мембрана. Тя се възпа­лява и уплътнява. Вследствие на увреждането на хрущяла се увели­чава натискът върху костите в ставата, около ръбовете на които се образуват шипове или остеофити.

Какво са открили учените:

Търсейки главната при­чина за остеоартрита, учените прена­сочват вниманието си от хрущяла към подлежащите кости. Според натрупаните доказателства промените в костния метаболизъм – ба­лансираният процес на костен синтез и разграж­дане – вероятно са свърза­ни с възникването на остеоартрит. „Всъщност хрущялът може да е невинен наблюдател на болестотворния процес, който е съсредоточен пре­димно в костите, а не в него“, твърди изследовате­лят Пол Диеп от Факултета по социална медицина към Бристолския университет.

ФАКТ

При артрит стържещото усещане и звуци при движение в засегнатата става, носят научното наименование „крепитации“. При диагностициране на болестта ле­карите опипват и преслушват съответната става за крепитации.

 

Сокът от киселец поддържа жлезите с вътрешна секреция

zeleni-smutita

Киселецът е многогодишно тревисто растение от се­мейство Лападови. Неговият сок е чудесно средство за стимулиране на лениви черва, което от своя страна е необходима стъпка при провеждане на прочистващи процедури на дебелото черво.

Този зеленчук е богат на калиев оксалат, който е полезен за организма само в органично състояние. Затова и киселецът не бива никога да се готви.

Той има относително високо съдържание на желязо и магнезий, от които червените кръвни телца постоян­но се нуждаят. В него се съдържат и елементите фос­фор, сяра и силиций, които прочистват организма и съ­щевременно подхранват редица части от него. Комбинацията от тези елементи прави сока от кисе­лец особено подходящ за поддържане на жлезите с вът­решна секреция.

Внимавайте със сокът от кисело зеле!

Както е известно, киселото зеле се приготвя като на­рязани или цели зелки се накиснат във вода, в която е добавена сол. Процесът на мариноване и на фермента­ция на зелето превръща неговия сок в субстанция, ко­ято дразни лигавицата на стомаха. Той оказва влияние върху текстурата на кожата, която има склонност към загрубяване. Стимулиращият ефект върху органите на храносмилателната система е изключително вреден, поради високото съдържание на неорганична сол в зе­левия сок.
 
Натурален сок от зеленчуци лекува жлъчка и черен дроб.

Капаните на лятото

Лятото е любимият сезон на повечето хора. Всеки е на почивка - море, планина, в чужбина. Но лятната почивка може, освен едно приятно изживяване, да бъде и придружена с проблеми.

Гъбични и уроинфекции

Солената морска вода убива бактериите, но посещаването на басейни и ходенето боси в съблекалнята, душовете и тоалетната, целодневното стоене с мокър бански, носенето на къси поли и прашки, лошата хигиена често водят до поява на гъбички. Симптомите се изразяват в силен сърбеж, парене, зачервяване, напукване, лющене на кожата. 

Стомашно-чревни инфекции

Поглъщането на солена морска вода или вода от басейн, консумирането на морски дарове (особено миди, които могат да причинят хранително натравяне), храненето навън и на крак без да измиете ръцете си са причина за редица стомашно-чревни инфекции. За да се предпазите задължително измивайте ръцете си със сапун преди ядене, избягвайте храненето на плажа и консумирането на непакетирани храни. Имайте предвид и че високите температури бързо развалят храната, която сте приготвили за пикник или за плажа.

Конюнктивит

Солената, мръсна, хлорирана вода може да подразни очите, а една от най-честите инфекции през лятото е конюнктивитът, който е силно заразен. Симптомите се изразяват в сълзене, зачервяване, парене на очите, подуване на клепачите. За да се предпазите, носете водни и слънчеви очила.

Кожни болести

UV-лъчите могат неприятно да ви изненадат, причинявайки ви слънчево изгаряне, слънчева алергия, слънчев дерматит, пигментация на кожата, поява на бенки. Горещото време, слънцето и обилното изпотяване предразполагат и към появата на топлинен обрив, склонност към който имат предимно бебетата и много белите хора. За да се предпазите, спазвайте добра лична хигиена, използвайте слънцезащитна козметика, не се излагайте на слънце в следобедните часове.

Ухапвания от насекоми

През летния сезон опасността от зарази, пренасяни от насекоми е много голяма. Зачестяват ухапванията от комари, бълхи, кърлежи, оси, които водят до подуване, отичане, поява на обриви, затруднено дишане, бледност. Важно е да се потърси незабавно медицинска помощ.

Как да се предпазим от хипертермия?

okheat

 Срещу топлинен удар пийте повече вода, избягвайте пътуване в час пик

Пиенето на достатъчно течности и намаляването на солените храни пази от топлинен удар в горещините. Претоплянето на тялото в горещините води до топлинен удар, който е спешно състояние.

В жегата яжте лека храна, предимно зеленчуци и плодове, и ако лекар не ви е препоръчал да намалите течностите, изпивайте поне 2 л вода. В горещините може и повече, за предпочитане е със стайна температура или леко охладени. Намалете солта и животинските мазнини, избягвайте ‘алкохола. Допуска се бира с по-слаб градус. Не излизайте в най-горещите часове на деня и избягвайте градския транспорт в час пик.

Ако някой припадне от жега край вас, звънете на 112. Докато дойде лекар, човекът трябва да се настани на легло в хлад на стая или на сянка.

Национално покритие

newmap

За контакти

За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас:
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  гр. София, ул. "Вихрен" №34