Да развенчаем митовете за ставните хрущяли

Доскоро остеоартритът погрешно бе възприеман като естестве­на последица от стареенето – неизбежен резултат от дългого­дишното износване на ставите.

Но учените са направили някои открития, според които рушенето на хрущяла, водещо до остеоартрит, в никакъв случай не е неизбежно.

Смятан преди време за просто устроен и неактивен, хрущялът всъщност е жива тъкан. В него протичат непрекъснати метаболитни процеси и той постоянно се разрушава и обновява. Хранителната добавка хондроитин сулфат на практика го възстановява, като потиска разрушава­щия го ензим. Сега се проучват и други препарати със същия ефект.

В едно изследване учени анализирали състава на хрущяла при възрастни хора с остеоартрит и при здрави и открили някои значителни различия. В сравнение с този на здравите хора, хрущялът при пациентите с остеоартрит съдържал повече вода (т. е. бил по-мек и по-неустойчив), имал по-високо ниво на разрушаващия го ензим и по-малки количества протеогликани – важните за еластичност­та на хрущяла молекули.

Хранителната добавка глюкозамин може да помогне на пациен­тите с остеоартрит и дори да предотврати заболяването, като набавя про­теогликани.

Каква е разликата между здравата става и ставата с артрит:

При здравата става костите са покрити с гладък хрущял. Обграждащата ги ставна капсула има вътрешна обвивка, произвеж­даща синовиална течност, която смазва ставните повърхности. При остеоартрита ставният хрущял е неравен и частично износен. Отчупе­ни от него частици раздразват синовиалната мембрана. Тя се възпа­лява и уплътнява. Вследствие на увреждането на хрущяла се увели­чава натискът върху костите в ставата, около ръбовете на които се образуват шипове или остеофити.

Какво са открили учените:

Търсейки главната при­чина за остеоартрита, учените прена­сочват вниманието си от хрущяла към подлежащите кости. Според натрупаните доказателства промените в костния метаболизъм – ба­лансираният процес на костен синтез и разграж­дане – вероятно са свърза­ни с възникването на остеоартрит. „Всъщност хрущялът може да е невинен наблюдател на болестотворния процес, който е съсредоточен пре­димно в костите, а не в него“, твърди изследовате­лят Пол Диеп от Факултета по социална медицина към Бристолския университет.

ФАКТ

При артрит стържещото усещане и звуци при движение в засегнатата става, носят научното наименование „крепитации“. При диагностициране на болестта ле­карите опипват и преслушват съответната става за крепитации.

 

Национално покритие

newmap

За контакти

За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас:
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  гр. София, ул. "Вихрен" №34